Ernest
Wysłany: 2010-01-30, 22:31 Sygnały na trąbkę
Poszukuję sygnałów na trąbkę, a zasadniczo na sygnałówkę. Proszę o pomoc wszystkich, którzy mogą cokolwiek powiedziec na ten temat aby posłużyli radą lub nutami.
_________________ "bo rekonstrutorem się zaczyna byc
gdy można rąbac, kłuc i bic"
Jest taki zespol muzyki dawnej w zamku w Rydzynie (Wlkp)
Kiedys przy okazji obchodow dni francuzkich w Poznaniu odbyl sie ich wystep podczas ktorego odtwarzali wlasnie na trabce syganly wojskowe z epoki napoleonskiej. Moze to ta sciezka?
Ernest
Wysłany: 2010-02-01, 17:30
Pamiętasz jak się nazywali?
Ja mam sygnały na trąbkę dla kawalerii. Postaram się zamieścić.
Piotrek
Ernest
Wysłany: 2010-02-01, 20:29
Dzięki. Sygnały dla piechoty są dla mnie jednak na wagę złota. Jeżeli nie znajdę sygnałów dla piechoty, a nie będziecie miec nic przeciwko to mogę wam też serwowac sygnały dla kawalerii.
To są te nutki dla kawalerii. Te sygnały były używane podczas flankierowania, czyli walki ogniowej w szyku luźnym, trochę podobnej do walki lekkiej piechoty.
Piotrek
nuty.JPG
Plik ściągnięto 659 raz(y) 125,2 KB
Ernest
Wysłany: 2010-02-04, 22:48
Super! Stokrotne dzięki. Co oznacza granie na trwogę, albo odbóy?
Trwoga to po prostu cos jak alarm. Pewnie chodzi o sygnal do zebrania sie w kupie.
Odboj jest do dzisiaj uzywanym okresleniem. Dzisiaj (pewnie i wtedy) oznacza zakonczenie stany najwyzszej gotowosci.
Tak, ale jest takze oficjalnym odwolaniem rozkazu o podwyzszonej gotowosci do czegos.
Typu; po rozkazie "Maski na ryj" (gazowe) nastepuje komenda "odboj" oznaczajace, ze mozna se juz darowac paradowanie z maska na ryju jak jakis debil...
Ernest
Wysłany: 2010-02-07, 22:28
Co w takim razie znaczą "dwa krótkie odboie" ?
Pewnie odwolanie dwoch nastepujacych po sobie rozkazow, ale pewnosci nie mam, wzglednie odwolanie jednego rozkazu ZANIM zostal wykonany.
To tylko domysl.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum