Panowie. Zakładam temat dotyczący skałki (bowiem ich potrzebuję... ;) - jak ktoś ma pomysł skąd nabyć - prosze o sygnał). Na początek aby nie było o niczem dam pewną paralelę. Pod Waterloo nasz kolega Artur Wyszyński powiedział, że pierwszy raz karabin mi palił od dechy do dechy i nie został uszkodzony. Nie często psułem karabin, lecz rzeczywiście - trzeba to i owo wiedzieć aby strzelać iradzić sobie.....
Na marginesie - efektem owego doświadczenia i tego, że karabin "palił" do końca było to, że skałkę swą "obgryzioną do szczętu" wyniosłem. Więc, trzeba zadbać o nową skałkę. Jeśli ktoś wie kto handluje skałkami - proszę o namiar.
Temat też po to aby pogadać o skałkach, zamkach, etc.
Ja ciosam skałki, niezbyt urocze, ale działają i ludzie co kupili nie narzekają. Z resztą takie "brzydule" są prezentowane w niejednym opracowaniu o skałkach.
Rodzina mojego dobrego kumpla pochodzi z Niemiec. Znają jakiegoś gościa, który bawił się kiedyś w łowiectwo sportowe. Na temat skałek powiedział,że też mieli z tym wielkie problemy,ale zrobili kiedyś tak:
-kupowali zwykłe krzesiwo (pewnie w sklepach myśliwskich), jakoś je tarkowali-rozbijali, aż do dość niewielkich granulek
-następnie maczali w kleju skałkę i obtaczali ją w powstałym wcześniej "proszku"
Nie mam bladego pojęcia jak to mogło działać, ale piszę com zasłyszał.
_________________ "Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga".
I jeszcze o skałkach. Może ktoś wie o co w tym opisie chodzi i co takiego żołnierze XW robili?
Żołnierz pod Smoleńskiem tak opisuje sytuację:
"...były tam pagórki, na których było tyle kul z ręcznej broni właśnie, jak tu,kiedy grad leży;zbieraliśmy te kule,który chciał do skałek,to jest rozklepaliśmy i obsadziliśmy skałki w nie"
_________________ "Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga".
Dzięki za wyjaśnienie. Lecz w jakim celu tak robiono? Skóra jest lżejsza i chyba prostsza do nałożenia i utrzymania skałki. Ponadto chyba o taki skrawek w tamtych czasach było dosyć łatwo. Czy wiadomo na temat jakiś właściwości takiego rozwiązania?
Blaszki ołowiane lepiej "trzymają" skałkę, ale dość szybko się zużywają. Ponadto, kiedy się za bardzo wysuną, to mogą przy strzale pocierać o krzesiwo i je zaołowić, co znacznie pogarsza jego właściwości.
Ja wolę mieć pod ręka kilka skórek.
Piotrek
Ernest
Wysłany: 2010-10-20, 19:55
Ja mam taką blaszkę ale chyba z cyny (?) w każdym razie moje spostrzeżenie jest takie że skałka gorzej krzesze iskry jak jest w takiej blaszce niż w cienkiej skórce. Byc może to tylko moje przesądy (?) Tłumaczę to tym że blaszka jest miękka i amortyzuje uderzenie o lustro oraz rozkłada ciężar uderzenia na całą tylną powierzchnię blaszki podczas gdy w cienkiej skórce skałka przesuwa się na twardą śrubę i tylko na nią wywiera nacisk, przez co mocniej krzesze ale i szybciej się obłupuje i pęka. Ale to tylko teza robocza.
_________________ "bo rekonstrutorem się zaczyna byc
gdy można rąbac, kłuc i bic"
Myślę że teoria błędna (mogę się mylić ale...) bowiem skałka zamocowana w skórce ma lepszą amortyzację a zamocowana w blaszce ołowianej jest bardziej sztywna, skałka w ołów miękko się zagłębia ale zawsze to jest metal i skałka sztywno siedzi w ołowiu. Ołów jest dużo lepszy niż skórka ale jak najbardziej Piotr już pisał iż blaszka ołowiana jest praktycznie jednorazowa do jednej skałki.
_________________ Własność Honor Ojczyzna Rząd Prawo Cnota
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum