Kupiłem nad morzem z wyprzedaży trochę agatu, pęknięte plastry po 5 złoty ale niestety pomimo pięknej iskry rozsypują się co dwa, trzy strzały.
Z innej bajki. Dla poszukiwaczy krzemienia znalazłem istny raj. Na wyspie Rugia na cyplu w miejscowości Klein Zicker sfinansowano wzmocnienie lini brzegowej przed postępującą erozją i wdzieraniem się bałtyku poprzez nawiezienie 13 tysięcy ton właśnie tego kamienia:)
Przywiozłem sobie małą porcję, klepnołem na kowadle jeden kawałek i po oprawieniu rewelacja
_________________ Własność Honor Ojczyzna Rząd Prawo Cnota
Jeśli chodzi o producenta z Rogowa to bez mrugnięcia wskazuję na 7/8". A to dlatego, że nasze kurki są ciut mniejsze niż oryginalne i ponadto są często po usprawnieniach "orzecha", który to jak wiadomo lubił sam strzelać z każdej pozycji. Naprawa polegała na pogłębieniu wcięć w których lokował się pazur z "krzesełka" a co za tym idzie kurek jeszcze bardziej przybliżył się do krzesiwa co uniemożliwiałoby domykanie panewki. Warto by jeszcze przymierzyć tak by indywidualnie wiedzieć jaki karabin ma jaki rozmiar. Sytuacja ta nie dotyczy "Davide Pedersoli".
Nasze ostatnie doświadczenie z zakupem skałek Toma Fullera wskazuje, że jego skałki 7/8 cala są ciut za małe do naszych- mam na myśli pełnowymiarowe repliki. Tak więc przy następnym zakupie, ja będę obstawał za calowymi skałkami.
Jak ktoś może wydać tyle kasy na 5 skałek-bo tyle jest w tych zestawach, to np. tutaj:
http://www.kaliber.pl/ska...dersoli-1-.html
Na dole strony masz różne wielkości skałek.
_________________ "Ulubionym zajęciem Polaków jest walka z przeważającymi siłami wroga".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum